O mně

Jan Nadrchal

Narodil jsem se v Pardubicích před 35 lety, s manželkou zde vychováváme syna a dceru. Celá rodina Pardubice milujeme a jen těžko si dokážeme představit, že bychom žili jinde. Naše město je krásné a je pro mě ctí mít možnost spolupodílet se na jeho rozvoji.

Mám rád manuální práci, a tak jsem po základní škole přemýšlel o „kariéře“ truhláře. Nakonec jsem úspěšně absolvoval přijímací zkoušky na Střední podnikatelskou školu v Lázních Bohdaneč a vystudoval jsem zde informační technologie. Osvojil jsem si i základy managementu, ekonomie, více a více se věnoval programování.

Po roční pracovní zkušenosti u krajských hasičů jsem se stal vývojářem řídících systémů ve společnosti Assortis Electric. Zde jsem měl možnost získávat neocenitelné zkušenosti při práci v multioborovém týmu i v zahraničí a častých jednáních s investory. Z těchto zkušeností těžím dodnes.

Jako další příležitost jsem vnímal možnost nástupu jako vývojář ekonomického systému pro municipality do společnosti GEOVAP. Zde jsem během téměř 10 let postupně pracoval na několika zajímavých projektech zaměřených převážně na veřejnou správu. Možná leckoho překvapím, ale rozhodl jsem se vrátit se ještě ke studiu, a dálkově na Univerzitě Hradec Králové jsem zdárně absolvoval obor „Počítačová podpora v archivnictví“ s tím, že diplomovou práci jsem věnoval Pardubicím, konkrétně jejich období v První světové válce.

Považuji se za pardubického Patriota a na naše město jsem patřičně hrdý. Tento vztah jsem si právě studiem prohloubil a jsem za to velmi rád. Získal jsem ucelený přehled o jeho historii včetně politické situace a tyto vědomosti se snažím využívat i ve své současné práci.


Já, hrdý obyvatel Pardubic

Vyrůstal jsem v Polabinách, kde jsem navštěvoval Základní školu Polabiny II. V jedenácti letech jsme se s rodiči přestěhovali na Duklu. Dodnes na „pětce“ žiji, celé naší rodině se zde moc líbí. Na Dukle žili oboje prarodiče, takže to tu moc dobře znám.

Pokračoval jsem na polabinské „základce“, jezdil jsem městem na kole. Přiznávám, že bych teď, když jsem starší, měl takto jezdit častěji. Z Dukly také pochází moje manželka Alena. Oba dva jsme chtěli v této lokalitě zůstat, ale nakonec jsme se přesunuli do Jesničánek, kde jsme našli tu pravou pohodu pro naši rodinu. Dá se tedy říci, že prakticky celý náš život je spjatý s pátým městským obvodem.

Pardubice vnímám jako město pro všechny. Je tak akorát velké, tak akorát malé. Město nabízí nabízí k životu vše potřebné, a to pro každou etapu života, čehož si velmi vážím. Myslím tím vzdělání, práci i sociální pomoc hlavně ve stáří. V Pardubicích máme mnoho příležitostí, jak můžeme trávit volný čas, ať už se jedná o kulturu nebo sport. Pardubice jsou ideálním místem pro aktivní odpočinek i pohodovou relaxaci, jsou dobrým místem k životu a budu rád, pokud dostanu šanci se na tom podílet.

Já, manžel, otec, člověk

Není to fráze, když řeknu, že rodina je pro mě vším. Je to bezpečný přístav, o který se rád starám. Vděčím manželce Aleně za obrovskou podporu při mém dálkovém studiu vysoké školy. Dcera a syn nám dávají radost a energii. Rád s nimi trávím volný čas, ať je to při sportu, obyčejné procházce nebo společném sledování filmu.

Mám rád hudbu, rád zajdu do kina i divadla. Mimochodem to naše pardubické divadlo považuji za republikovou špičku. Asi jako každý chlap se rád podívám v televizi na sport a jako každý chlap mám rád dobré jídlo. A pozor, dokonce i sám a rád vařím!

Já a komunální politika

Od mládí jsem sledoval politické dění v zemi i v Pardubicích. Když jsem dosáhl plnoletosti a mohl jít volit, pečlivě jsem zvažoval komu dát svůj hlas. Často po volbách přišlo zklamání, či vystřízlivění z nadšení. V době, kdy se mi narodil syn, jsem si pohrával s myšlenkou zapojení se do komunální politiky, prostě jít změnit to, co se mi nelíbí. V té době mě oslovily myšlenky hnutí ANO a rozhodl jsem se za něj kandidovat v komunálních volbách v roce 2014.

Tehdy jsem bohužel neuspěl a nestal se členem zastupitelstva. Umožnilo mi to ale stát se členem strategické komise rady města a také několika komisí na našem pátém městském obvodě.

Čtyři roky zkušeností jsem zúročil v dalších volbách, kdy jsem se na podzim 2018 stal zastupitelem města a radním městského obvodu Pardubice V. Jako řadový zastupitel jsem mimo jiné pokračoval ve svém působení ve strategické komisi. Stal jsem se také členem správní rady PAP Pardubice. Po odvolání náměstkyně Heleny Dvořáčkové mě primátor Martin Charvát oslovil s nabídkou nastoupit na pozici náměstka. Zastupitelstvo mi svěřilo gesce životního prostředí, rozvoj, strategie a dotační politika.

Ve své funkci využívám veškeré své zkušenosti získané během studia i let praxe na různých pozicích. V rámci zodpovědnosti za dotace musím hrdě zmínit, že městu Pardubice se v oblasti získávání a čerpání dotací opravdu daří. Uvedu pár příkladů: z celkových nákladů na právě budovaný terminál B pro dálkovou autobusovou dopravu, které činí 176 milionů korun, pokryje dotace 108 milionů. U nedávno dokončeného nadjezdu v ulici Kyjevská pokryla získaná dotace 217 milionů z celkových 262 milionů. Nedávno otevřená nová mateřská škola doubek přišla na 63 milionů, dotace činila 51 milionů. Rekonstrukce památníku Zámeček stála 39 milionů, dotace pokryla 21 milionů. Rád bych pokračoval v podobných projektů a pomáhal rozvíjet naše město.

Mým cílem původně bylo v komunálních volbách v roce 2022 obhájit svůj mandát a pokračovat pod vedením primátora Martina Charváta v započaté práci. Poté, co se pan primátor rozhodl svůj post neobhajovat a kandidovat na senátora, byla pro mě velká pocta, že mi kolegové z hnutí dali důvěru a umožnili mi se stát volebním lídrem a kandidátem na primátora.

Pokud chce člověk něco změnit a posunout město dál, nesmí se bát a využít každé příležitosti která mu to umožní. Chci pracovat pro město Pardubice a podílet se na jeho rozvoji. Aby se nám všem v Pardubicích dobře žilo.